Wie de dupe is van een cyberincident of -aanval, heeft mogelijk ingrijpende maatregelen nodig. Hiervoor kunt u 24/7 telefonisch incident response hulp inschakelen. Om dat snel te kunnen regelen, is het verstandig dat een tekenbevoegde belt (of in de nabijheid is). Zorg dat u minimaal één noodnummer in uw telefoon hebt staan.
BDO: 088-2364899
Data4 Cybersecurity: 088-0032888
Eye Security: 088-6444800
IP4Sure: 040-2095020
Ter voorbereiding op een cybercrisis kan een simulatie aantonen waar men allemaal rekening mee moet houden en waar moeilijkheden te verwachten zijn. De simulatie kan ook helpen om een Incident Response Plan in de praktijk te toetsen.
Een Security Operations Center (SOC) kan verschillende diensten bieden. De voornaamste is het controleren of bewaken van informatiesystemen. Vaak gebeurt dat 24/7. Hiervoor gebruikt men Security Information and Event Management (SIEM). Dat is een systeem waarin men informatie uit computersystemen verzamelt en analyseert om verdacht gedrag te ontdekken.
Mocht u een SOC willen inschakelen, overweeg dan ook gerust dienstverleners die lid zijn van het CWB, zoals Simac en Valid.
U kunt er voor kiezen om de cyberweerbaarheid van het bedrijf volledig uit handen te geven. In dat geval kunt u kiezen voor een compleet beveiligingsprogramma bestaande uit monitoring, bewustmaking, rampenbestrijding en (optioneel) verzekering.
Cyberweerbaarheid zou heden ten dage in elke onderneming onderdeel moeten zijn van dagelijks beleid. Maar welke aanpak is het meest geschikt voor uw onderneming? Wat zou u moeten doen? Waarom? En wat kost dat?
Laat een partner van het CWB een strategieadvies over digitale beveiliging uitbrengen aan uw raad van beheer, directie of managementteam.
Cyber security personeel is schaars. Gelukkig zijn er instanties en personeelsdiensten met interne of externe opleidingen die u aan geschikte (tijdelijke) medewerkers kunnen helpen.
De cyberverzekering wordt gebruikt om bedrijven en individuele gebruikers te beschermen tegen op internet gebaseerde risico’s en meer in het algemeen tegen risico’s met betrekking tot de digitale infrastructuur en informatietechnologie.
De voorwaarden, dekkingen en definities van cyberverzekeringen verschillen sterk per verzekeraar en zijn steeds aan verandering onderhevig. Om te bepalen welke verzekering het best past bij uw bedrijf kunt u een beroep doen op twee partners van het CWB.
Waar een cyberverzekering aan moet voldoen, hangt af van de risico’s en wensen van het bedrijf. Bedenk daarbij dat een cyberverzekering niet alleen onverwachte financiële risico’s afdekt, maar ook recht kan geven op technische en juridische ondersteuning bij een cyberincident.
Het identificeren van potentiële (toekomstige) gebeurtenissen en analyseren wat een negatieve impact kan hebben op de onderneming (d.w.z. risicoanalyse); rekening houdend met beïnvloedende factoren (d.w.z. risico-evaluatie)